Intel ICH7 OSSv4 HD Audio Rec Mic Problem

OSS specific Linux discussion (x86/amd64)

Moderators: cesium, dev, kodachi, hannu

Intel ICH7 OSSv4 HD Audio Rec Mic Problem

Postby thechitowncubs » Sat Feb 19, 2011 10:37 pm

Version info: OSS 4.2 (b 2004/201101052228) (0x00040100) GPL
Platform: Linux/x86_64 2.6.37-ARCH #1 SMP PREEMPT Fri Feb 11 09:29:49 CET 2011 (arch-john)

Number of audio devices: 7
Number of audio engines: 11
Number of MIDI devices: 0
Number of mixer devices: 1


Device objects
0: osscore0 OSS core services
1: oss_hdaudio0 Intel HD Audio interrupts=233745 (234728)
HD Audio controller Intel HD Audio
Vendor ID 0x808627d8
Subvendor ID 0x10192950
Codec 0: STAC9221 (0x83847682/0x10192950)
2: oss_usb0 USB audio core services

MIDI devices (/dev/midi*)

Mixer devices
0: High Definition Audio STAC9221 (Mixer 0 of device object 1)

Audio devices
HD Audio play front /dev/oss/oss_hdaudio0/pcm0 (device index 0)
HD Audio play center/LFE /dev/oss/oss_hdaudio0/pcm1 (device index 1)
HD Audio play rear /dev/oss/oss_hdaudio0/pcm2 (device index 2)
HD Audio play side /dev/oss/oss_hdaudio0/pcm3 (device index 3)
HD Audio play spdif-out /dev/oss/oss_hdaudio0/spdout0 (device index 4)
HD Audio rec rec1mux /dev/oss/oss_hdaudio0/pcmin0 (device index 5)
HD Audio rec rec2mux /dev/oss/oss_hdaudio0/pcmin1 (device index 6)

Nodes
/dev/dsp -> /dev/oss/oss_hdaudio0/pcm0
/dev/dsp_in -> /dev/oss/oss_hdaudio0/pcm0
/dev/dsp_out -> /dev/oss/oss_hdaudio0/pcm0
/dev/dsp_ac3 -> /dev/oss/oss_hdaudio0/spdout0
/dev/dsp_mmap -> /dev/oss/oss_hdaudio0/pcm0
/dev/dsp_multich -> /dev/oss/oss_hdaudio0/pcm0



Selected mixer 0/High Definition Audio STAC9221
Known controls are:
jack.fp-green.mode <front|input> (currently front)
jack.fp-green.front [<leftvol>:<rightvol>] (currently 76.4:76.4 dB)
jack.fp-pink.mode <rear|input> (currently rear)
jack.fp-pink.rear [<leftvol>:<rightvol>] (currently 79.4:79.4 dB)
jack.pink.mode <center/LFE|input> (currently input)
jack.pink.center/lfe [<leftvol>:<rightvol>] (currently 76.4:76.4 dB)
jack.green.mode <front|input> (currently front)
jack.blue.mode <side|input> (currently input)
jack.blue.side [<leftvol>:<rightvol>] (currently 75.6:75.6 dB)
jack.black.mode <spdif-out|rec1mux|adat> (currently spdif-out)
record.rec1mux.rec1mux1 [<leftvol>:<rightvol>] (currently 39.9:39.9 dB)
record.rec1mux.rec1mux2 <cd|rear> (currently cd)
record.rec1mux [<leftvol>:<rightvol>] (currently 17.9:17.9 dB)
record.rec2mux.rec2mux1 [<leftvol>:<rightvol>] (currently 39.9:39.9 dB)
record.rec2mux.rec2mux2 <cd|rear> (currently cd)
record.rec2mux [<leftvol>:<rightvol>] (currently 17.9:17.9 dB)
misc <-28.-8dB|-19.-2dB|-9.-6dB|0.0dB> (currently 0.0dB)
vmix0-enable ON|OFF (currently ON)
vmix0-rate <decimal value> (currently 48000) (Read-only)
vmix0-channels <Stereo|Multich> (currently Stereo)
vmix0-src <Fast|High|OFF> (currently Fast)
vmix0-outvol <monovol> (currently 25.0 dB)
vmix0-invol <monovol> (currently 25.0 dB)
vmix0.pcm7 [<leftvol>:<rightvol>] (currently 25.0:25.0 dB) ("mumble")
vmix0.pcm8 [<leftvol>:<rightvol>] (currently 25.0:25.0 dB) ("mumble")
vmix0.pcm9 [<leftvol>:<rightvol>] (currently 19.4:19.4 dB)
vmix0.pcm10 [<leftvol>:<rightvol>] (currently 25.0:25.0 dB)


I can not get my Microphone working at all.

For vmix0-invu I register a little bit of static, if that is any help

Thanks a bunch.
thechitowncubs
New Member
 
Posts: 3
Joined: Sat Feb 19, 2011 10:32 pm

Re: Intel ICH7 OSSv4 HD Audio Rec Mic Problem

Postby igorzwx » Sat Feb 19, 2011 10:51 pm

thechitowncubs wrote:
Version info: OSS 4.2 (b 2004/201101052228) (0x00040100) GPL
Platform: Linux/x86_64 2.6.37-ARCH #1 SMP PREEMPT Fri Feb 11 09:29:49 CET 2011 (arch-john)

Number of audio devices: 7
Number of audio engines: 11
Number of MIDI devices: 0
Number of mixer devices: 1


Device objects
0: osscore0 OSS core services
1: oss_hdaudio0 Intel HD Audio interrupts=233745 (234728)
HD Audio controller Intel HD Audio
Vendor ID 0x808627d8
Subvendor ID 0x10192950
Codec 0: STAC9221 (0x83847682/0x10192950)
2: oss_usb0 USB audio core services

MIDI devices (/dev/midi*)

Mixer devices
0: High Definition Audio STAC9221 (Mixer 0 of device object 1)

Audio devices
HD Audio play front /dev/oss/oss_hdaudio0/pcm0 (device index 0)
HD Audio play center/LFE /dev/oss/oss_hdaudio0/pcm1 (device index 1)
HD Audio play rear /dev/oss/oss_hdaudio0/pcm2 (device index 2)
HD Audio play side /dev/oss/oss_hdaudio0/pcm3 (device index 3)
HD Audio play spdif-out /dev/oss/oss_hdaudio0/spdout0 (device index 4)
HD Audio rec rec1mux /dev/oss/oss_hdaudio0/pcmin0 (device index 5)
HD Audio rec rec2mux /dev/oss/oss_hdaudio0/pcmin1 (device index 6)

Nodes
/dev/dsp -> /dev/oss/oss_hdaudio0/pcm0
/dev/dsp_in -> /dev/oss/oss_hdaudio0/pcm0
/dev/dsp_out -> /dev/oss/oss_hdaudio0/pcm0
/dev/dsp_ac3 -> /dev/oss/oss_hdaudio0/spdout0
/dev/dsp_mmap -> /dev/oss/oss_hdaudio0/pcm0
/dev/dsp_multich -> /dev/oss/oss_hdaudio0/pcm0



Selected mixer 0/High Definition Audio STAC9221
Known controls are:
jack.fp-green.mode <front|input> (currently front)
jack.fp-green.front [<leftvol>:<rightvol>] (currently 76.4:76.4 dB)
jack.fp-pink.mode <rear|input> (currently rear)
jack.fp-pink.rear [<leftvol>:<rightvol>] (currently 79.4:79.4 dB)
jack.pink.mode <center/LFE|input> (currently input)
jack.pink.center/lfe [<leftvol>:<rightvol>] (currently 76.4:76.4 dB)
jack.green.mode <front|input> (currently front)
jack.blue.mode <side|input> (currently input)
jack.blue.side [<leftvol>:<rightvol>] (currently 75.6:75.6 dB)
jack.black.mode <spdif-out|rec1mux|adat> (currently spdif-out)
record.rec1mux.rec1mux1 [<leftvol>:<rightvol>] (currently 39.9:39.9 dB)
record.rec1mux.rec1mux2 <cd|rear> (currently cd)
record.rec1mux [<leftvol>:<rightvol>] (currently 17.9:17.9 dB)
record.rec2mux.rec2mux1 [<leftvol>:<rightvol>] (currently 39.9:39.9 dB)
record.rec2mux.rec2mux2 <cd|rear> (currently cd)
record.rec2mux [<leftvol>:<rightvol>] (currently 17.9:17.9 dB)
misc <-28.-8dB|-19.-2dB|-9.-6dB|0.0dB> (currently 0.0dB)
vmix0-enable ON|OFF (currently ON)
vmix0-rate <decimal value> (currently 48000) (Read-only)
vmix0-channels <Stereo|Multich> (currently Stereo)
vmix0-src <Fast|High|OFF> (currently Fast)
vmix0-outvol <monovol> (currently 25.0 dB)
vmix0-invol <monovol> (currently 25.0 dB)
vmix0.pcm7 [<leftvol>:<rightvol>] (currently 25.0:25.0 dB) ("mumble")
vmix0.pcm8 [<leftvol>:<rightvol>] (currently 25.0:25.0 dB) ("mumble")
vmix0.pcm9 [<leftvol>:<rightvol>] (currently 19.4:19.4 dB)
vmix0.pcm10 [<leftvol>:<rightvol>] (currently 25.0:25.0 dB)


I can not get my Microphone working at all.

For vmix0-invu I register a little bit of static, if that is any help

Thanks a bunch.


It is not true. Microphone should work before the first reboot (and not after).
If you do not believe me, you may test it with Arch LiveCD.
The manual is here: viewtopic.php?f=3&t=3933#p16711
igorzwx
Known Member
 
Posts: 1000
Joined: Sun Jun 28, 2009 9:31 pm

Re: Intel ICH7 OSSv4 HD Audio Rec Mic Problem

Postby thechitowncubs » Sun Feb 20, 2011 1:01 am

igorzwx wrote:
thechitowncubs wrote:
Version info: OSS 4.2 (b 2004/201101052228) (0x00040100) GPL
Platform: Linux/x86_64 2.6.37-ARCH #1 SMP PREEMPT Fri Feb 11 09:29:49 CET 2011 (arch-john)

Number of audio devices: 7
Number of audio engines: 11
Number of MIDI devices: 0
Number of mixer devices: 1


Device objects
0: osscore0 OSS core services
1: oss_hdaudio0 Intel HD Audio interrupts=233745 (234728)
HD Audio controller Intel HD Audio
Vendor ID 0x808627d8
Subvendor ID 0x10192950
Codec 0: STAC9221 (0x83847682/0x10192950)
2: oss_usb0 USB audio core services

MIDI devices (/dev/midi*)

Mixer devices
0: High Definition Audio STAC9221 (Mixer 0 of device object 1)

Audio devices
HD Audio play front /dev/oss/oss_hdaudio0/pcm0 (device index 0)
HD Audio play center/LFE /dev/oss/oss_hdaudio0/pcm1 (device index 1)
HD Audio play rear /dev/oss/oss_hdaudio0/pcm2 (device index 2)
HD Audio play side /dev/oss/oss_hdaudio0/pcm3 (device index 3)
HD Audio play spdif-out /dev/oss/oss_hdaudio0/spdout0 (device index 4)
HD Audio rec rec1mux /dev/oss/oss_hdaudio0/pcmin0 (device index 5)
HD Audio rec rec2mux /dev/oss/oss_hdaudio0/pcmin1 (device index 6)

Nodes
/dev/dsp -> /dev/oss/oss_hdaudio0/pcm0
/dev/dsp_in -> /dev/oss/oss_hdaudio0/pcm0
/dev/dsp_out -> /dev/oss/oss_hdaudio0/pcm0
/dev/dsp_ac3 -> /dev/oss/oss_hdaudio0/spdout0
/dev/dsp_mmap -> /dev/oss/oss_hdaudio0/pcm0
/dev/dsp_multich -> /dev/oss/oss_hdaudio0/pcm0



Selected mixer 0/High Definition Audio STAC9221
Known controls are:
jack.fp-green.mode <front|input> (currently front)
jack.fp-green.front [<leftvol>:<rightvol>] (currently 76.4:76.4 dB)
jack.fp-pink.mode <rear|input> (currently rear)
jack.fp-pink.rear [<leftvol>:<rightvol>] (currently 79.4:79.4 dB)
jack.pink.mode <center/LFE|input> (currently input)
jack.pink.center/lfe [<leftvol>:<rightvol>] (currently 76.4:76.4 dB)
jack.green.mode <front|input> (currently front)
jack.blue.mode <side|input> (currently input)
jack.blue.side [<leftvol>:<rightvol>] (currently 75.6:75.6 dB)
jack.black.mode <spdif-out|rec1mux|adat> (currently spdif-out)
record.rec1mux.rec1mux1 [<leftvol>:<rightvol>] (currently 39.9:39.9 dB)
record.rec1mux.rec1mux2 <cd|rear> (currently cd)
record.rec1mux [<leftvol>:<rightvol>] (currently 17.9:17.9 dB)
record.rec2mux.rec2mux1 [<leftvol>:<rightvol>] (currently 39.9:39.9 dB)
record.rec2mux.rec2mux2 <cd|rear> (currently cd)
record.rec2mux [<leftvol>:<rightvol>] (currently 17.9:17.9 dB)
misc <-28.-8dB|-19.-2dB|-9.-6dB|0.0dB> (currently 0.0dB)
vmix0-enable ON|OFF (currently ON)
vmix0-rate <decimal value> (currently 48000) (Read-only)
vmix0-channels <Stereo|Multich> (currently Stereo)
vmix0-src <Fast|High|OFF> (currently Fast)
vmix0-outvol <monovol> (currently 25.0 dB)
vmix0-invol <monovol> (currently 25.0 dB)
vmix0.pcm7 [<leftvol>:<rightvol>] (currently 25.0:25.0 dB) ("mumble")
vmix0.pcm8 [<leftvol>:<rightvol>] (currently 25.0:25.0 dB) ("mumble")
vmix0.pcm9 [<leftvol>:<rightvol>] (currently 19.4:19.4 dB)
vmix0.pcm10 [<leftvol>:<rightvol>] (currently 25.0:25.0 dB)


I can not get my Microphone working at all.

For vmix0-invu I register a little bit of static, if that is any help

Thanks a bunch.


It is not true. Microphone should work before the first reboot (and not after).
If you do not believe me, you may test it with Arch LiveCD.
The manual is here: viewtopic.php?f=3&t=3933#p16711


I do not understand what you are talkiing about at all. I know how to use my operating system. OSSv4 is installed as it should be. Do you not see my above ossmix and osstest outputs?
thechitowncubs
New Member
 
Posts: 3
Joined: Sat Feb 19, 2011 10:32 pm

Re: Intel ICH7 OSSv4 HD Audio Rec Mic Problem

Postby igorzwx » Sun Feb 20, 2011 1:32 am

Cesium is well-informed about this problem. You may ask him to explain.
igorzwx
Known Member
 
Posts: 1000
Joined: Sun Jun 28, 2009 9:31 pm

Re: Intel ICH7 OSSv4 HD Audio Rec Mic Problem

Postby thechitowncubs » Sun Feb 20, 2011 1:37 am

igorzwx wrote:Cesium is well-informed about this problem. You may ask him to explain.


Thank you, I didn't mean to sound mean.
thechitowncubs
New Member
 
Posts: 3
Joined: Sat Feb 19, 2011 10:32 pm

Re: Intel ICH7 OSSv4 HD Audio Rec Mic Problem

Postby cesium » Sun Feb 20, 2011 3:07 am

Hmm.. Perhaps mixer settings should be different?

Lets try this:
jack.pink.mode => input
jack.fp-pink.mode => input
jack.black.mode => rec1mux
jack.blue.mode => something other than input
record.rec1mux.rec1mux2 => rear
record.rec1mux.rec2mux2 => rear
cesium
Developer
 
Posts: 902
Joined: Sun Aug 12, 2007 12:51 am


Return to Linux

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron