[FreeBSD 5.3-RELEASE] Failing to load envy24 sounddriver...

OSS specific BSD discussion (FreeBSD/NetBSD/OpenBSD)

Moderators: hannu, dev, kodachi, cesium

[FreeBSD 5.3-RELEASE] Failing to load envy24 sounddriver...

Postby uripui » Wed Nov 17, 2004 10:41 pm

Hi,

unfortuately, I can't load the envy24 sounddriver.

Here's the output of soundon.log:
Code: Select all
Starting OSS/FreeBSD  3.99.1i Wed Nov 17 22:51:15 CET 2004
10:51PM  up 5 secs, 0 users, load averages: 1.52, 0.32, 0.11
======= config =====
# Use soundconf to edit this file.
/SECUREAUDIO OFF
/PCIIRQ 2 3
/IRQEXCLUDE 3 4
/DMAEXCLUDE 2
-PCId6341412 #M Audio Audiophile 2496 (See README.Envy24)
ENVY24 ON
====== pnpres.dat ========
====================


IMPORTANT!

The following OSS drivers required for your current
hardware configuration: ENVY24

Warning: Some of the devices failed to initialize
OSS/FreeBSD 3.99.1i (C) 4Front Technologies 1996-2004

License serial number: E00000008
**** UNREGISTERED VERSION ****

You can order the OSS license using the 'Order permanent OSS license'
function of soundconf command. Alternatively use our ordering page at
http://www.opensound.com/order.html.
Drivers: ALL
License will expire after: 02/2005


*** Unregistered version ***

Build: 200411141508
Kernel: FreeBSD 5.3-RELEASE #0: Fri Nov  5 04:19:18 UTC 2004
    root@harlow.cse.buffalo.edu:/usr/obj/usr/src/sys/GENERIC


Card config:
(IC Ensemble ENVY24)

Audio devices:

Synth devices:

Midi devices:
0: M Audio Audiophile 2496 #1

Mixers:
0: M Audio Audiophile 2496
========== dmesg printout follows ========
Copyright (c) 1992-2004 The FreeBSD Project.
Copyright (c) 1979, 1980, 1983, 1986, 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1994
   The Regents of the University of California. All rights reserved.
FreeBSD 5.3-RELEASE #0: Fri Nov  5 04:19:18 UTC 2004
    root@harlow.cse.buffalo.edu:/usr/obj/usr/src/sys/GENERIC
ACPI APIC Table: <AMIINT SiS740XX>
Timecounter "i8254" frequency 1193182 Hz quality 0
CPU: AMD Athlon(tm) XP 2800+ (2087.44-MHz 686-class CPU)
  Origin = "AuthenticAMD"  Id = 0x6a0  Stepping = 0
  Features=0x383fbff<FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,MMX,FXSR,SSE>
  AMD Features=0xc0400000<AMIE,DSP,3DNow!>
real memory  = 1073676288 (1023 MB)
avail memory = 1036918784 (988 MB)
ioapic0: Changing APIC ID to 2
ioapic0 <Version 1.1> irqs 0-23 on motherboard
npx0: [FAST]
npx0: <math processor> on motherboard
npx0: INT 16 interface
acpi0: <AMIINT SiS740XX> on motherboard
acpi0: Power Button (fixed)
Timecounter "ACPI-fast" frequency 3579545 Hz quality 1000
acpi_timer0: <24-bit timer at 3.579545MHz> port 0x808-0x80b on acpi0
cpu0: <ACPI CPU> on acpi0
acpi_button0: <Power Button> on acpi0
pcib0: <ACPI Host-PCI bridge> port 0xcf8-0xcff on acpi0
pci0: <ACPI PCI bus> on pcib0
agp0: <SiS 746 host to AGP bridge> mem 0xd0000000-0xd7ffffff at device 0.0 on pci0
pcib1: <PCI-PCI bridge> at device 1.0 on pci0
pci1: <PCI bus> on pcib1
nvidia0: <GeForce 6800> mem 0xcd000000-0xcdffffff,0xc0000000-0xc7ffffff,0xce000000-0xceffffff irq 16 at device 0.0 on pci1
nvidia0: [GIANT-LOCKED]
isab0: <PCI-ISA bridge> at device 2.0 on pci0
isa0: <ISA bus> on isab0
atapci0: <SiS 962/963 UDMA133 controller> port 0xff00-0xff0f,0x376,0x170-0x177,0x3f6,0x1f0-0x1f7 at device 2.5 on pci0
ata0: channel #0 on atapci0
ata1: channel #1 on atapci0
ohci0: <SiS 5571 USB controller> mem 0xcfffd000-0xcfffdfff irq 20 at device 3.0 on pci0
ohci0: [GIANT-LOCKED]
usb0: OHCI version 1.0, legacy support
usb0: SMM does not respond, resetting
usb0: <SiS 5571 USB controller> on ohci0
usb0: USB revision 1.0
uhub0: SiS OHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub0: 3 ports with 3 removable, self powered
ugen0: Prolific Technology PL2303 Serial adapter (ATEN/IOGEAR UC232A), rev 1.10/2.02, addr 2
ohci1: <SiS 5571 USB controller> mem 0xcfffe000-0xcfffefff irq 21 at device 3.1 on pci0
ohci1: [GIANT-LOCKED]
usb1: OHCI version 1.0, legacy support
usb1: SMM does not respond, resetting
usb1: <SiS 5571 USB controller> on ohci1
usb1: USB revision 1.0
uhub1: SiS OHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub1: 3 ports with 3 removable, self powered
pci0: <serial bus, USB> at device 3.2 (no driver attached)
sis0: <SiS 900 10/100BaseTX> port 0xdc00-0xdcff mem 0xcfffc000-0xcfffcfff irq 19 at device 4.0 on pci0
miibus0: <MII bus> on sis0
rlphy0: <RTL8201L 10/100 media interface> on miibus0
rlphy0:  10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, auto
pci0: <multimedia, audio> at device 11.0 (no driver attached)
fdc0: <floppy drive controller> port 0x3f7,0x3f4-0x3f5,0x3f2-0x3f3 irq 6 drq 2 on acpi0
fdc0: [FAST]
fd0: <2880-KB 3.5" drive (in 1440-KB mode)> on fdc0 drive 0
sio0: <16550A-compatible COM port> port 0x3f8-0x3ff irq 4 flags 0x10 on acpi0
sio0: type 16550A
sio1: <Generic IRDA-compatible device> port 0x2f8-0x2ff irq 3 on acpi0
sio1: type 16550A
ppc0: <ECP parallel printer port> port 0x778-0x77b,0x378-0x37f irq 7 drq 0 on acpi0
ppc0: SMC-like chipset (ECP/EPP/PS2/NIBBLE) in COMPATIBLE mode
ppc0: FIFO with 16/16/9 bytes threshold
ppbus0: <Parallel port bus> on ppc0
plip0: <PLIP network interface> on ppbus0
lpt0: <Printer> on ppbus0
lpt0: Interrupt-driven port
ppi0: <Parallel I/O> on ppbus0
atkbdc0: <Keyboard controller (i8042)> port 0x64,0x60 irq 1 on acpi0
atkbd0: <AT Keyboard> irq 1 on atkbdc0
kbd0 at atkbd0
atkbd0: [GIANT-LOCKED]
psm0: <PS/2 Mouse> irq 12 on atkbdc0
psm0: [GIANT-LOCKED]
psm0: model IntelliMouse, device ID 3
orm0: <ISA Option ROM> at iomem 0xc0000-0xcefff on isa0
pmtimer0 on isa0
sc0: <System console> at flags 0x100 on isa0
sc0: VGA <16 virtual consoles, flags=0x300>
vga0: <Generic ISA VGA> at port 0x3c0-0x3df iomem 0xa0000-0xbffff on isa0
Timecounter "TSC" frequency 2087439755 Hz quality 800
Timecounters tick every 10.000 msec
ad0: 78533MB <IC35L080AVVA07-0/VA4OA52A> [159560/16/63] at ata0-master UDMA100
acd0: DVDROM <LG DVD-ROM DRD-8160B/1.01> at ata1-master UDMA33
acd1: DVDR <HL-DT-ST DVDRAM GSA-4082B/A201> at ata1-slave UDMA33
Mounting root from ufs:/dev/ad0s3a
OSS: Unable to allocate 131072 bytes for a DMA buffer
run soundoff and run soundon again.
Envy24: Failed to allocate 131072 bytes of DMA buffer
oss: Probing the hardware for IC Ensemble ENVY24 failed.


What am I doing wrong?


Thanks and regards,
Uri
uripui
 
Posts: 10
Joined: Wed Nov 17, 2004 10:38 pm

Me neither...

Postby Justin » Sun Jan 16, 2005 2:55 pm

Did you ever get a fix to this? I am having the same problem..

J
Justin
 

Postby kpanic » Tue Feb 15, 2005 8:09 pm

The problem is the nVidia driver. Try it without loading it and it will work.
kpanic
 

Postby uripui » Mon Mar 14, 2005 6:08 pm

Hi kpanic,

sorry for the late reply.

Thanks for your answer. I'm using FreeBSD 5.3-RELEASE now, disabled the nvidia kernel module and - voila - it works. Works great. Even MIDI.

But then I can't use my Nvidia graphics card and use accelerated X-Window-System.

So, to get both, I first loaded the oss module, then the nvidia module, but then sound is disabled again. dmesg brought: "Envy24: Output timed out"

So, have I to choice between either sound or 3D? Can't be a solution, or? Any ideas?


Cheers,
Uri
uripui
 
Posts: 10
Joined: Wed Nov 17, 2004 10:38 pm

Postby Guest » Tue Mar 15, 2005 6:11 pm

I have the same problem. Currently I switched the driver for X.org to the standard vesa one so that I do not have to use the driver which NVidia provides. My problem is that I am not sure who to blame for the problems: NVidia (who made the graphics driver), 4Front (who made OSS) or the FreeBSD programmers (who are responsible for the code for correct assignment of DMA, IRQ etc.)... So if anyone could help, I would *really* appreciate it... Watching movies via Mplayer with the vesa driver isn't fun at all...
Guest
 

Postby kpanic » Tue Mar 15, 2005 6:13 pm

Umm... sry, the post above was from me, just forgot to log in :)
kpanic
 
Posts: 8
Joined: Tue Mar 15, 2005 6:12 pm

Postby dev » Tue Mar 15, 2005 7:42 pm

Anonymous wrote:I have the same problem. Currently I switched the driver for X.org to the standard vesa one so that I do not have to use the driver which NVidia provides. My problem is that I am not sure who to blame for the problems: NVidia (who made the graphics driver), 4Front (who made OSS) or the FreeBSD programmers (who are responsible for the code for correct assignment of DMA, IRQ etc.)... So if anyone could help, I would *really* appreciate it... Watching movies via Mplayer with the vesa driver isn't fun at all...



Looks like a memory allocation problem that both Nvidia and OSS suffer from. Personally I think it's a freebsd issue - however we'll try to see if there's a fix to the problem.


We'll configure Nvidia's driver with our Audiophile 2496 and see what can be done.



best regards
Dev Mazumdar
dev
 
Posts: 576
Joined: Fri Sep 12, 2003 6:08 am
Location: Culver City, CA

Postby uripui » Wed Mar 16, 2005 1:41 pm

Hey,

it's very cool that you guys are still there, although this thread is very old. Thanks alot for that. :D

Ok, dev, please try that with FreeBSD 5.3 and FreeBSD 4.10 if the problem exists on both systems. I can't test both systems 'cause FreeBSD 4.10 has got problems with my harddisk.

So I also think that's a problem (bug) of the OS and neither NVidia nor OSS. A quick patch for the OS sources would be cool.


Cheers,
Uri
uripui
 
Posts: 10
Joined: Wed Nov 17, 2004 10:38 pm

Postby kpanic » Wed Mar 16, 2005 4:14 pm

FIY: I've upgraded to 5.4-PRERELEASE recently, the behavior stays the same.
kpanic
 
Posts: 8
Joined: Tue Mar 15, 2005 6:12 pm

Postby uripui » Fri Mar 18, 2005 12:26 pm

Thanks for the report, kpanic.

That's bad news... Hmm, anyone tried with FreeBSD 6.0-Snapshot?

Hope that the guys someday get the thing working...


Cheers,
Uri
uripui
 
Posts: 10
Joined: Wed Nov 17, 2004 10:38 pm

Postby dev » Fri Mar 18, 2005 8:17 pm

uripui wrote:Thanks for the report, kpanic.

That's bad news... Hmm, anyone tried with FreeBSD 6.0-Snapshot?

Hope that the guys someday get the thing working...


Cheers,
Uri




Hi,

OK, the problem is now fixed and has been verified for FreeBSD 5.3 with Nvidia + delta 44 (envy24) device and it's all working now. Please run ossupdate (if hyou're running 5.3-RELEASE) or download the latest build of 3.99.2b at our website.

Thanks for your patience in this matter.


best regards
Dev Mazumdar
dev
 
Posts: 576
Joined: Fri Sep 12, 2003 6:08 am
Location: Culver City, CA

Postby kpanic » Sun Mar 20, 2005 10:11 pm

Hi Dev,

it now really works with me 1010LT, I'm very impressed, thanks sooooooooooooooooooo[...] much :D:D:D
kpanic
 
Posts: 8
Joined: Tue Mar 15, 2005 6:12 pm

Postby uripui » Mon Mar 21, 2005 4:49 pm

Hi,

thanks for the fix, but it doesn't work for me. Very strange.

Code: Select all
#pciconf -vl

agp0@pci0:0:0:   class=0x060000 card=0x07461849 chip=0x07461039 rev=0x10 hdr=0x00
    vendor   = 'Silicon Integrated Systems (SiS)'
    device   = 'SiS746 Host-to-PCI Bridge'
    class    = bridge
    subclass = HOST-PCI
pcib1@pci0:1:0:   class=0x060400 card=0x00000000 chip=0x00021039 rev=0x00 hdr=0x01
    vendor   = 'Silicon Integrated Systems (SiS)'
    device   = '6202 Virtual PCI to PCI Bridge (AGP)'
    class    = bridge
    subclass = PCI-PCI
isab0@pci0:2:0:   class=0x060100 card=0x00000000 chip=0x00081039 rev=0x25 hdr=0x00
    vendor   = 'Silicon Integrated Systems (SiS)'
    device   = 'SiS PCI to ISA Bridge (LPC Bridge)'
    class    = bridge
    subclass = PCI-ISA
atapci0@pci0:2:5:   class=0x010180 card=0x55131849 chip=0x55131039 rev=0x00 hdr=0x00
    vendor   = 'Silicon Integrated Systems (SiS)'
    device   = 'SiS5513 EIDE Controller (A,B step)'
    class    = mass storage
    subclass = ATA
ohci0@pci0:3:0:   class=0x0c0310 card=0x70011849 chip=0x70011039 rev=0x0f hdr=0x00
    vendor   = 'Silicon Integrated Systems (SiS)'
    device   = 'SiS5597/8 Universal Serial Bus Controller'
    class    = serial bus
    subclass = USB
ohci1@pci0:3:1:   class=0x0c0310 card=0x70011849 chip=0x70011039 rev=0x0f hdr=0x00
    vendor   = 'Silicon Integrated Systems (SiS)'
    device   = 'SiS5597/8 Universal Serial Bus Controller'
    class    = serial bus
    subclass = USB
ehci0@pci0:3:2:   class=0x0c0320 card=0x70011849 chip=0x70021039 rev=0x00 hdr=0x00
    vendor   = 'Silicon Integrated Systems (SiS)'
    device   = 'SiS7002 USB 2.0 Enhanced Host Controller'
    class    = serial bus
    subclass = USB
sis0@pci0:4:0:   class=0x020000 card=0x82011849 chip=0x09001039 rev=0x91 hdr=0x00
    vendor   = 'Silicon Integrated Systems (SiS)'
    device   = 'SiS900 Fast Ethernet/Home Networking Ctrlr'
    class    = network
    subclass = ethernet
none0@pci0:13:0:   class=0x040100 card=0xd6341412 chip=0x17121412 rev=0x02 hdr=0x00
    vendor   = 'VIA Technologies Inc (Was: IC Ensemble Inc)'
    device   = 'ICE1712 Envy24 Multichannel Audio Controller'
    class    = multimedia
    subclass = audio
none1@pci1:0:0:   class=0x030000 card=0x299a107d chip=0x004210de rev=0xa1 hdr=0x00
    vendor   = 'NVIDIA Corporation'
    device   = 'NV40.2 ???'
    class    = display
    subclass = VGA


Code: Select all
#cat /usr/lib/oss/logs/soundon.log

Starting OSS/FreeBSD  3.99.2b Mo 21 Mär 2005 17:29:58 CET
5:29pm  up 2 mins, 1 user, load averages: 0,62 0,38 0,16
======= config =====
# Use soundconf to edit this file.
/SECUREAUDIO OFF
/PCIIRQ 5
/IRQEXCLUDE 3 4
/DMAEXCLUDE 2
-PCId6341412 #M Audio Audiophile 2496
ENVY24 ON
====== pnpres.dat ========
====================
*******************************************************************************
NOTICE: The sound cards you have in this system require the PRO driver option.
Remember to select this option if you decide to order the OSS license.
*******************************************************************************
Warning: Some of the devices failed to initialize
OSS/FreeBSD 3.99.2b (C) 4Front Technologies 1996-2004

License serial number: E00000008
**** UNREGISTERED VERSION ****

Drivers: ALL
License will expire after: 05/2005


*** Unregistered version ***

Build: 200503181200
Kernel: FreeBSD 5.3-RELEASE #1: Fri Mar 18 18:31:42 CET 2005
    root@freebsdtest.home.local:/usr/obj/usr/src/sys/MYKERNEL


Card config:
(IC Ensemble ENVY24)

Audio devices:

Synth devices:

Midi devices:
0: M Audio Audiophile 2496 #1

Mixers:
0: M Audio Audiophile 2496
========== dmesg printout follows ========
Copyright (c) 1992-2004 The FreeBSD Project.
Copyright (c) 1979, 1980, 1983, 1986, 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1994
   The Regents of the University of California. All rights reserved.
FreeBSD 5.3-RELEASE #1: Fri Mar 18 18:31:42 CET 2005
    root@freebsdtest.home.local:/usr/obj/usr/src/sys/MYKERNEL
Timecounter "i8254" frequency 1193182 Hz quality 0
CPU: AMD Athlon(tm) XP 2800+ (2087.44-MHz 686-class CPU)
  Origin = "AuthenticAMD"  Id = 0x6a0  Stepping = 0
  Features=0x383fbff<FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,MMX,FXSR,SSE>
  AMD Features=0xc0400000<AMIE,DSP,3DNow!>
real memory  = 1073676288 (1023 MB)
avail memory = 1036918784 (988 MB)
npx0: [FAST]
npx0: <math processor> on motherboard
npx0: INT 16 interface
acpi0: <AMIINT SiS740XX> on motherboard
acpi0: Power Button (fixed)
Timecounter "ACPI-fast" frequency 3579545 Hz quality 1000
acpi_timer0: <24-bit timer at 3.579545MHz> port 0x808-0x80b on acpi0
cpu0: <ACPI CPU> on acpi0
acpi_button0: <Power Button> on acpi0
pcib0: <ACPI Host-PCI bridge> port 0xcf8-0xcff on acpi0
pci0: <ACPI PCI bus> on pcib0
agp0: <SiS 746 host to AGP bridge> mem 0xd0000000-0xd3ffffff at device 0.0 on pci0
pcib1: <PCI-PCI bridge> at device 1.0 on pci0
pci1: <PCI bus> on pcib1
nvidia0: <NV40> mem 0xcd000000-0xcdffffff,0xc0000000-0xc7ffffff,0xce000000-0xceffffff irq 11 at device 0.0 on pci1
nvidia0: [GIANT-LOCKED]
isab0: <PCI-ISA bridge> at device 2.0 on pci0
isa0: <ISA bus> on isab0
atapci0: <SiS 962/963 UDMA133 controller> port 0xff00-0xff0f,0x376,0x170-0x177,0x3f6,0x1f0-0x1f7 at device 2.5 on pci0
ata0: channel #0 on atapci0
ata1: channel #1 on atapci0
ohci0: <SiS 5571 USB controller> mem 0xcfffd000-0xcfffdfff irq 3 at device 3.0 on pci0
ohci0: [GIANT-LOCKED]
usb0: OHCI version 1.0, legacy support
usb0: SMM does not respond, resetting
usb0: <SiS 5571 USB controller> on ohci0
usb0: USB revision 1.0
uhub0: SiS OHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub0: 3 ports with 3 removable, self powered
ohci1: <SiS 5571 USB controller> mem 0xcfffe000-0xcfffefff irq 5 at device 3.1 on pci0
ohci1: [GIANT-LOCKED]
usb1: OHCI version 1.0, legacy support
usb1: SMM does not respond, resetting
usb1: <SiS 5571 USB controller> on ohci1
usb1: USB revision 1.0
uhub1: SiS OHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub1: 3 ports with 3 removable, self powered
ehci0: <EHCI (generic) USB 2.0 controller> mem 0xcffff000-0xcfffffff irq 10 at device 3.2 on pci0
ehci0: [GIANT-LOCKED]
ehci_pci_attach: companion usb0
ehci_pci_attach: companion usb1
usb2: EHCI version 1.0
usb2: companion controllers, 3 ports each: usb0 usb1
usb2: <EHCI (generic) USB 2.0 controller> on ehci0
usb2: USB revision 2.0
uhub2: SiS EHCI root hub, class 9/0, rev 2.00/1.00, addr 1
uhub2: 6 ports with 6 removable, self powered
sis0: <SiS 900 10/100BaseTX> port 0xdc00-0xdcff mem 0xcfffc000-0xcfffcfff irq 11 at device 4.0 on pci0
miibus0: <MII bus> on sis0
rlphy0: <RTL8201L 10/100 media interface> on miibus0
rlphy0:  10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, auto
pci0: <multimedia, audio> at device 13.0 (no driver attached)
fdc0: <floppy drive controller> port 0x3f7,0x3f4-0x3f5,0x3f2-0x3f3 irq 6 drq 2 on acpi0
fdc0: [FAST]
fd0: <2880-KB 3.5" drive (in 1440-KB mode)> on fdc0 drive 0
sio0: <16550A-compatible COM port> port 0x3f8-0x3ff irq 4 flags 0x10 on acpi0
sio0: type 16550A
ppc0: <ECP parallel printer port> port 0x778-0x77b,0x378-0x37f irq 7 drq 0 on acpi0
ppc0: SMC-like chipset (ECP/EPP/PS2/NIBBLE) in COMPATIBLE mode
ppc0: FIFO with 16/16/9 bytes threshold
ppbus0: <Parallel port bus> on ppc0
plip0: <PLIP network interface> on ppbus0
lpt0: <Printer> on ppbus0
lpt0: Interrupt-driven port
ppi0: <Parallel I/O> on ppbus0
atkbdc0: <Keyboard controller (i8042)> port 0x64,0x60 irq 1 on acpi0
atkbd0: <AT Keyboard> irq 1 on atkbdc0
kbd0 at atkbd0
atkbd0: [GIANT-LOCKED]
psm0: <PS/2 Mouse> irq 12 on atkbdc0
psm0: [GIANT-LOCKED]
psm0: model IntelliMouse, device ID 3
pmtimer0 on isa0
sc0: <System console> at flags 0x100 on isa0
sc0: VGA <16 virtual consoles, flags=0x300>
sio1: configured irq 3 not in bitmap of probed irqs 0
sio1: port may not be enabled
vga0: <Generic ISA VGA> at port 0x3c0-0x3df iomem 0xa0000-0xbffff on isa0
Timecounter "TSC" frequency 2087441775 Hz quality 800
Timecounters tick every 10.000 msec
ad0: 152627MB <SAMSUNG SP1614N/TM100-30> [310101/16/63] at ata0-master UDMA100
acd0: DVDR <HL-DT-ST DVDRAM GSA-4163B/A102> at ata1-master UDMA33
acd1: DVDR <HL-DT-ST DVDRAM GSA-4082B/A201> at ata1-slave UDMA33
Mounting root from ufs:/dev/ad0s3a
OSS: Unable to allocate 49152 bytes for a DMA buffer
run soundoff and run soundon again.
Envy24: Failed to allocate 49152 bytes of DMA buffer
oss: Probing the hardware for IC Ensemble ENVY24 failed.
nvidia0: detached
OSS: Unable to allocate 49152 bytes for a DMA buffer
run soundoff and run soundon again.
Envy24: Failed to allocate 49152 bytes of DMA buffer
oss: Probing the hardware for IC Ensemble ENVY24 failed.


No matter whether ACPI is enabled or disabled. Even disabling nvidia lernel module doesn't help any more.

And that's strange, too:

Code: Select all
hdr=0x00
    vendor   = 'VIA Technologies Inc (Was: IC Ensemble Inc)'
    device   = 'ICE1712 Envy24 Multichannel Audio Controller'
    class    = multimedia
    subclass = audio


Why VIA? I don't have any VIA chips in my whole house. ;-) And I use an original M-Audio card...

Perhaps a bug in the OS? Perhaps the reason why OSS can't find the soundcard?

@kpanic: What FreeBSD version do you use now? 5.4-PRERELEASE?


Cheers and thanks for any help you all have given so far,
Uri
uripui
 
Posts: 10
Joined: Wed Nov 17, 2004 10:38 pm

Postby dev » Mon Mar 21, 2005 6:38 pm

uripui wrote:Hi,

thanks for the fix, but it doesn't work for me. Very strange.


Code: Select all
hdr=0x00
    vendor   = 'VIA Technologies Inc (Was: IC Ensemble Inc)'
    device   = 'ICE1712 Envy24 Multichannel Audio Controller'
    class    = multimedia
    subclass = audio


Why VIA? I don't have any VIA chips in my whole house. ;-) And I use an original M-Audio card...


VIA bought ICE Ensemble and that's the same chips used in the Maudio delta cards.

Perhaps a bug in the OS? Perhaps the reason why OSS can't find the soundcard?

@kpanic: What FreeBSD version do you use now? 5.4-PRERELEASE?



How much RAM do you have in the system?. I wonder if it's something to do with low-memory?. The ICE cards can only access 30bits of Memory space so they have to use ISA BUS memory allocation.

All delta cards - Delta 1010, Delta 44 and Audiophile 2496 run off the same driver.


Cheers and thanks for any help you all have given so far,
Uri


best regards
Dev Mazumdar
dev
 
Posts: 576
Joined: Fri Sep 12, 2003 6:08 am
Location: Culver City, CA

Postby uripui » Tue Mar 22, 2005 7:10 am

Hi dev,

dev wrote:How much RAM do you have in the system?.


I've got 1024MB of RAM and 2048MB of virtual swap space.


Regards,
Uri
uripui
 
Posts: 10
Joined: Wed Nov 17, 2004 10:38 pm

Next

Return to BSD

Who is online

Users browsing this forum: Yahoo [Bot] and 3 guests