OSS, 6 channels on 5.4 release gives choppy sound

OSS specific BSD discussion (FreeBSD/NetBSD/OpenBSD)

Moderators: hannu, dev, kodachi, cesium

OSS, 6 channels on 5.4 release gives choppy sound

Postby Guest » Tue May 10, 2005 8:27 pm

Hello,

I upgraded last night from FreeBSD 5.3 to 5.4 Release. Before 6 channel sound (with mplayer) was perfect. Now it is choppy, only when I comment out channels=6 in mplayer.conf sound is good, but not 5.1!

Anyone an idea on how to get this better?

Maarten
Guest
 

cat /dev/sndstatsoundon.log and osstest.log previous message

Postby Guest » Tue May 10, 2005 8:35 pm

Maarten forgot to include in the message before:

maarten# cat /dev/sndstat
OSS/FreeBSD 3.99.2c (C) 4Front Technologies 1996-2004

License serial number: E00000008
**** UNREGISTERED VERSION ****

Drivers: ALL
License will expire after: 06/2005


*** Unregistered version ***

Build: 200504131459
Kernel: FreeBSD 5.4-RELEASE #0: Mon May 9 23:32:53 CEST 2005
maarten@maarten.lan:/usr/obj/usr/src/sys/MAARTEN2


Card config:
VIA 8233 AC97 audio controller at 0xb000 irq 22
OSS Virtual Mixer Pro
IMUX Input Multiplexer
MIDI loopback driver

Audio devices:
0: VT8237 (DUPLEX,GRC3)
Opened by 20295/mplayer @ 48000/48000 Hz
1: VT8237 (shadow) (DUPLEX,GRC3)
2: OSS Virtual Mixer v2.5 Playback CH #0 (GRC3)
3: OSS Virtual Mixer v2.5 Playback CH #1 (GRC3)
4: OSS Virtual Mixer v2.5 Playback CH #2 (GRC3)
5: OSS Virtual Mixer v2.5 Playback CH #3 (GRC3)
6: OSS Virtual Mixer v2.5 Playback CH #4 (GRC3)
7: OSS Virtual Mixer v2.5 Playback CH #5 (GRC3)
8: OSS Virtual Mixer v2.5 Playback CH #6 (GRC3)
9: OSS Virtual Mixer v2.5 Playback CH #7 (GRC3)
10: IMux0 CH #0 (GRC3)
11: IMux0 CH #1 (GRC3)
12: IMux0 CH #2 (GRC3)
13: IMux0 CH #3 (GRC3)
14: IMux0 CH #4 (GRC3)

Synth devices:
0: OSS Virtual Synth v2.5

Midi devices:
0: MIDI loopback
1: MIDI loopback server side

Mixers:
0: VT8237 (ALC655)
1: Virtual Mixer
2: IMUX Control panel

History:
dsp0: pid 20295 cmd 'mplayer' OUT
dsp0: pid 20295 cmd 'mplayer' OUT
dsp0: pid 20295 cmd 'mplayer' OUT
dsp0: pid 20295 cmd 'mplayer' OUT
dsp0: pid 20295 cmd 'mplayer' OUT

===========================================
maarten# less /usr/lib/oss/logs/soundon.log
Starting OSS/FreeBSD 3.99.2c Tue May 10 20:29:27 CEST 2005
8:29PM up 6 mins, 2 users, load averages: 0.12, 0.27, 0.16
======= config =====
# Use soundconf to edit this file.
/SECUREAUDIO OFF
/PCIIRQ 6
/IRQEXCLUDE 3 4
/DMAEXCLUDE 2
-PCI30591106 #VIA VT8233 AC97 audio
VIA8233 ON
-softmix #4Front Tech. Virtual Mixer Pro
/CONTROL SOFTSYN parm1=6
SOFTMIX ON
-imux #4Front Technologies Input Multiplexer (IMUX)
IMUX ON
-midiloop #4Front Technologies Loopback MIDI device
MIDILOOP ON
====== pnpres.dat ========
====================
OSS/FreeBSD 3.99.2c (C) 4Front Technologies 1996-2004

License serial number: E00000008
**** UNREGISTERED VERSION ****
/usr/lib/oss/logs/soundon.log


============================================


maarten# less /usr/lib/oss/logs/osstest.log

*** Scanning sound adapter #-1 ***
/dev/dsp0 VT8237 (adapter0, subdev0)
- Performing audio playback test...
Performing left channel test on /dev/dsp0
Test completed OK
Performing right channel test on /dev/dsp0
Test completed OK
Performing stereo test on /dev/dsp0
Test completed OK.
Sample rate was 47980.00 Hz (-0.04%)

/dev/dsp1 VT8237 (shadow) (adapter0, subdev1)
- Skipping device (card already tested)

*** Scanning sound adapter #0 ***
/dev/dsp2 OSS Virtual Mixer v2.5 Playback CH #0 (adapter4, subdev0)
- Skipping virtual device (use -V to force test)

*** Scanning sound adapter #0 ***
/dev/dsp3 OSS Virtual Mixer v2.5 Playback CH #1 (adapter4, subdev1)
- Skipping virtual device (use -V to force test)

/usr/lib/oss/logs/osstest.log
Guest
 

Postby Guest » Wed May 25, 2005 3:53 am

i'm on 5.4 stable, but the problem seems to be the same with me
Guest
 


Return to BSD

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests