OSS 4.0 Build 1016

Official announcements from 4Front Technologies

Moderators: cesium, dev, kodachi, hannu

OSS 4.0 Build 1016

Postby dev » Tue Jun 17, 2008 4:52 pm

OSS 4.0 Build 1016 is being announced for Linux, Solaris, FreeBSD and UnixWare.

Changes: (Contributions from the OSS Community)

- Updated ossplay to support stdin and ADPCM, AIFF, ULAW, ALAW formats (community)
- Updated ossrecord to support input amplification (Community)
- Updated ossxmix to support tabbed mixers and Gnome Panel iconification (community)
- Fixes to savemixer app (community)
- VMIX driver moved into OSS audio core.
- Fixes to OSS audio core to support power management
- Driver fixes to Envy24 to add VMIX support
- Driver fixes to Envy24HT to support ESI Juli@ device (Community)
- HDaudio driver updated to support Sony VAIO models. (Community)
- Miscellaneous fixes to all drivers to support the new vmix changes.
dev
Developer
 
Posts: 577
Joined: Fri Sep 12, 2003 6:08 am
Location: Culver City, CA

Postby cesium » Tue Jun 17, 2008 5:43 pm

To get build 1016 to compile with kernel 2.6.26, the patch at http://hg.atheme.org/users/majeru/porta ... nels.patch must be used. Perhaps the tarball should be updated, since stable 2.6.26 isn't that far away.(current is -rc6).

BTW, I think that ossxmix change was for 1013/1015. This version adds rgbcolor support, seawright's empty group hide patch, and a fix for USB detaching.
cesium
Developer
 
Posts: 902
Joined: Sun Aug 12, 2007 12:51 am

Postby Marenz » Fri Jun 20, 2008 12:07 pm

how is vmix configured now?
setting vmix1_masterdev=5
in vmix.conf seems to have no effect anymore now.

[edit]
i just found out that the conf/*.conf files act directly as module parameters, so no wonder that it didn't had an effect as the module vmix doesn't exist anymore..
but my logical conclusion that now osscore takes the parameters of vmix was wrong..
so the question stated above remains :)

--Ano
Marenz
New Member
 
Posts: 7
Joined: Sat Dec 01, 2007 7:31 pm

Postby dev » Fri Jun 20, 2008 3:46 pm

Hi,


vmix configuration is to be moved into osscore.conf


Oh shoot I completely forgot to do that. I guess we'll need a 1017 release pretty soon



regards
Dev
dev
Developer
 
Posts: 577
Joined: Fri Sep 12, 2003 6:08 am
Location: Culver City, CA

Postby oss117 » Fri Jun 20, 2008 6:28 pm

Not sure it is related to the vmix.conf problem, but with 1016 I am left with only 4 pcm channels when I had 8 with 1015...

Well, back to 1015 for me till 1017 is out, I guess.
oss117
New Member
 
Posts: 8
Joined: Tue Jan 15, 2008 4:39 pm

Postby cesium » Fri Jun 20, 2008 6:32 pm

You're talking about vmix engines, right?

IIRC, vmix in 1016 creates the new pcms automatically when they're needed - you're not limited to 8 (or 18 when using vmix1_numoutputs) anymore.
cesium
Developer
 
Posts: 902
Joined: Sun Aug 12, 2007 12:51 am

No sound in SMPlayer due to vmix missed

Postby Emralegna » Sat Jun 21, 2008 3:52 am

Hello,

I have a Creative X-Fi eXtreme Gamer and I'm wondering where are located osscore.conf and vmix.conf ? I don't have sound anymore with SMPlayer nor VLC (or any video player, but all audio player works) because vmix is missing in /usr/lib/oss/etc/installed_drivers. With the 1015 version and vmix in /usr/lib/oss/etc/installed_drivers sound works well on my Debian. But since it's now in OSS core so I doubt I have to add it, but to configure those *.conf... I guess ?

Edit :
Ok sorry i was wrong. I found that I need to select ESD instead of OSS in gconf if I want to enable system sounds, then enable ESD in audio/video players too to get sound, or OSS but without system sound. Does it make any difference ? Does ESD uses OSS driver when it's enable ?

Thanks.
Emralegna
New Member
 
Posts: 2
Joined: Sun Jun 08, 2008 1:32 pm

Re: No sound in SMPlayer due to vmix missed

Postby Temüjin » Sat Jun 21, 2008 8:22 am

Emralegna wrote:Does ESD uses OSS driver when it's enable?

Yes, ESD mixes the sound streams.
Temüjin
Member
 
Posts: 84
Joined: Tue Jul 24, 2007 7:55 pm
Location: Pennsylvania, USA

Postby Marenz » Sat Jun 21, 2008 10:26 am

you can create a osscore.conf whose content will be passed to the module as parameters when its loaded. but the only vmix-parameter it takes is to disable it Oo
just wait for the 1017

you don't need ESD when configuring vmix works again, but for 1016 this might be a good workaround

i use 1015 until this is fixed :)

--Ano
Marenz
New Member
 
Posts: 7
Joined: Sat Dec 01, 2007 7:31 pm

Postby Ionic » Sat Jun 21, 2008 10:43 am

Hi,

please note, that GNOME is using ESD for its system sounds. Currently there is no other way to enable them without ESD. However, as OSS uses VMIX, ESD will start fine and use one "VMIX PCM" all the time, but it won't harm.

Again, you need to enable ESD in the GNOME options and the "Play system sounds" option in order of being able to hear those system sounds.

Btw, I am not very sure, but I guess this is the wrong thread and forum section for those questions.

-Ionic
Ionic
Member
 
Posts: 14
Joined: Wed Jul 25, 2007 5:05 pm
Location: Germany

Postby Emralegna » Sat Jun 21, 2008 1:46 pm

Hm... it's true ; sorry I was probably too impulsive.

Thanks for the replies anyway. ;)
Emralegna
New Member
 
Posts: 2
Joined: Sun Jun 08, 2008 1:32 pm

bug in ossxmix

Postby rafael2k » Thu Oct 30, 2008 3:53 am

In my latest update to oss, the ossxmix now don't show me the softwares using the soundcard.
individual volume works in the application, but ossxmix show nothing.
I have a Turtle Beach Montego (oss_vortex).
rafael2k
New Member
 
Posts: 6
Joined: Sat Nov 17, 2007 3:02 pm

Postby cesium » Thu Oct 30, 2008 4:28 am

rafael2k: Please paste output of 'ossinfo -v3' and 'ossmix' in a separate topic in the forum suited to the OS you're using.
cesium
Developer
 
Posts: 902
Joined: Sun Aug 12, 2007 12:51 am

about vortex in build 1016

Postby rafael2k » Tue Mar 03, 2009 5:29 am

Now in my fresh installed slack 12.2 the OSS 4.0 build 1016 worked perfect, but I had to patch libsalsa to do not compile in order to get the system installed.

Well, and for my bad luck, the vortex driver is not supported in OSS 4.1...
I tried including it (creating the symbolic link), but it did not worked out of box.

Are there any glue on how can I help porting/debugging the driver to the new OSS 4.1?
rafael2k
New Member
 
Posts: 6
Joined: Sat Nov 17, 2007 3:02 pm

Postby cesium » Tue Mar 03, 2009 5:34 am

While the driver was obsoleted, it's still part of the source tree. Fetch the source, link attic/drv/oss_vortex to kernel/drv/oss_vortex then rebuild & install as usual (see here for instructions on getting the source and building it).
cesium
Developer
 
Posts: 902
Joined: Sun Aug 12, 2007 12:51 am

Next

Return to Announcements

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron