oss with realtek alc 882 on freebsd 6.1-release

OSS specific BSD discussion (FreeBSD/NetBSD/OpenBSD)

Moderators: cesium, dev, kodachi, hannu

oss with realtek alc 882 on freebsd 6.1-release

Postby casey420 » Wed Oct 11, 2006 4:59 pm

I have installed your program OSS and did an autodetect in soundconf.
It autodetected as Intel ICH2, when I ran a test the audio played however it sounded all choppy. When I went to save configuration it was asking me about IRQ and I/O something. I have tried to play with these options but am receiving an error whenever using ./soundon

The error is as follows:
oss: Probing the hardware for MPU-401 (UART) failed.
Warning: Some of the devices failed to initialize.

Can someone please help me? Trying to get the sound to work in KDE on FreeBSD 6.1-release
casey420
New Member
 
Posts: 3
Joined: Wed Oct 11, 2006 4:55 pm

update

Postby casey420 » Wed Oct 11, 2006 5:22 pm

I was browsing through other posts in here and had found a link to the following file:

oss-freebsd-v4.0rc2-173-i386.tbz

I pkg_add'ed this file after removing the other oss I had downloaded, and when running osstest, everything seemed fine! I heard the sound and it wasn't choppy. However, I have run startx and loaded up KDE and cannot get any music to play. I have tried changing the hardware settings in KDE to use Open Sound or whatever and it still will not produce any sound.

Any ideas?
casey420
New Member
 
Posts: 3
Joined: Wed Oct 11, 2006 4:55 pm

Postby casey420 » Wed Oct 11, 2006 5:43 pm

Have also tried the post on setting up KDE in freebsd to use OSS, these settings still did not work.
$ /usr/bin/osstest -V

*** Scanning sound adapter #-1 ***
/dev/dsp0 Intel ICH2 (2445) (adapter0, subdev0)
- Performing audio playback test...
<left> OK <right> OK <stereo> OK <real srate 48053.00 Hz (0.11%)>
/dev/dsp1 Intel ICH2 (2445) (shadow) (adapter0, subdev1)
- Skipping device (card already tested)

*** Scanning sound adapter #0 ***
/dev/dsp2 OSS Virtual Mixer v3.0 Playback CH #1 (adapter1, subdev0)
- Performing audio playback test...
<left> OK <right> OK <stereo> OK <real srate 48022.00 Hz (0.05%)>
/dev/dsp3 OSS Virtual Mixer v3.0 Playback CH #2 (adapter1, subdev1)
- Skipping device (card already tested)
/dev/dsp4 OSS Virtual Mixer v3.0 Playback CH #3 (adapter1, subdev2)
- Skipping device (card already tested)
/dev/dsp5 OSS Virtual Mixer v3.0 Playback CH #4 (adapter1, subdev3)
- Skipping device (card already tested)
/dev/dsp6 OSS Virtual Mixer v3.0 Playback CH #5 (adapter1, subdev4)
- Skipping device (card already tested)
/dev/dsp7 OSS Virtual Mixer v3.0 Playback CH #6 (adapter1, subdev5)
- Skipping device (card already tested)
/dev/dsp8 OSS Virtual Mixer v3.0 Playback CH #7 (adapter1, subdev6)
- Skipping device (card already tested)
/dev/dsp9 OSS Virtual Mixer v3.0 Playback CH #8 (adapter1, subdev7)
- Skipping device (card already tested)
/dev/dsp10 Virtual Mixer Loopback Record CH #1 (adapter1, subdev8)
- Skipping input only device
/dev/dsp11 Virtual Mixer Loopback Record CH #2 (adapter1, subdev9)
- Skipping input only device
/dev/dsp12 Virtual Mixer Loopback Record CH #3 (adapter1, subdev10)
- Skipping input only device
/dev/dsp13 Virtual Mixer Loopback Record CH #4 (adapter1, subdev11)
- Skipping input only device

*** All tests completed OK ***
$

This is the output of my soundon.log file.
Copyright (c) 1992-2006 The FreeBSD Project.
Copyright (c) 1979, 1980, 1983, 1986, 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1994
The Regents of the University of California. All rights reserved.
FreeBSD 6.1-RELEASE #0: Sun May 7 04:32:43 UTC 2006
root@opus.cse.buffalo.edu:/usr/obj/usr/src/sys/GENERIC
Timecounter "i8254" frequency 1193182 Hz quality 0
CPU: Intel(R) Pentium(R) D CPU 3.00GHz (3007.86-MHz 686-class CPU)
Origin = "GenuineIntel" Id = 0x665 Stepping = 5
Features=0xf80b9b9<FPU,PSE,TSC,MSR,MCE,CX8,SEP,MTRR,PGE,CMOV,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS>
Features2=0x1<SSE3>
real memory = 268435456 (256 MB)
avail memory = 253210624 (241 MB)
kbd1 at kbdmux0
cpu0 on motherboard
pcib0: <Intel 82815 (i815 GMCH) Host To Hub bridge> pcibus 0 on motherboard
pir0: <PCI Interrupt Routing Table: 6 Entries> on motherboard
pci0: <PCI bus> on pcib0
pci0: <display, VGA> at device 2.0 (no driver attached)
ed0: <RealTek 8029> port 0x1040-0x105f irq 10 at device 5.0 on pci0
ed0: Ethernet address: 00:db:09:c4:e8:f6
ed0: type RTL8029 (16 bit)
agp0: <Intel 82815 (i815 GMCH) host to PCI bridge> mem 0x84000000-0x87ffffff at device 30.0 on pci0
isab0: <PCI-ISA bridge> at device 31.0 on pci0
isa0: <ISA bus> on isab0
atapci0: <Intel ICH2 UDMA100 controller> port 0x1f0-0x1f7,0x3f6,0x170-0x177,0x376,0x1080-0x108f at device 31.1 on pci0
ata0: <ATA channel 0> on atapci0
ata1: <ATA channel 1> on atapci0
pci0: <multimedia, audio> at device 31.5 (no driver attached)
pmtimer0 on isa0
orm0: <ISA Option ROM> at iomem 0xc0000-0xc7fff on isa0
atkbdc0: <Keyboard controller (i8042)> at port 0x60,0x64 on isa0
atkbd0: <AT Keyboard> irq 1 on atkbdc0
kbd0 at atkbd0
atkbd0: [GIANT-LOCKED]
psm0: <PS/2 Mouse> irq 12 on atkbdc0
psm0: [GIANT-LOCKED]
psm0: model IntelliMouse Explorer, device ID 4
ppc0: parallel port not found.
sc0: <System console> at flags 0x100 on isa0
sc0: VGA <16 virtual consoles, flags=0x300>
sio0: configured irq 4 not in bitmap of probed irqs 0
sio0: port may not be enabled
sio0 at port 0x3f8-0x3ff irq 4 flags 0x10 on isa0
sio0: type 8250 or not responding
sio1: configured irq 3 not in bitmap of probed irqs 0
sio1: port may not be enabled
vga0: <Generic ISA VGA> at port 0x3c0-0x3df iomem 0xa0000-0xbffff on isa0
Timecounter "TSC" frequency 3007857810 Hz quality 800
Timecounters tick every 1.000 msec
ad0: 10000MB <Virtual HDD [0] FWR10003> at ata0-master UDMA100
acd0: FAILURE - MODE_SENSE_BIG ILLEGAL REQUEST asc=0x24 ascq=0x00 acd0: FAILURE - MODE_SENSE_BIG ILLEGAL REQUEST asc=0x24 ascq=0x00 acd0: FAILURE - MODE_SENSE_BIG ILLEGAL REQUEST asc=0x24 ascq=0x00 acd0: FAILURE - MODE_SENSE_BIG ILLEGAL REQUEST asc=0x24 ascq=0x00 acd0: FAILURE - MODE_SENSE_BIG ILLEGAL REQUEST asc=0x24 ascq=0x00 acd0: CDROM <PRL CD-ROM [1]/FWR10002> at ata0-slave PIO4
Trying to mount root from ufs:/dev/ad0s1a
ich0: <Intel ICH2 (2445)> port 0x1400-0x14ff,0x1800-0x183f irq 9 at device 31.5 on pci0

Initially I receive the following error when running SOUNDON, however OSSTEST works.
# /usr/sbin/soundon
kldload: can't load /usr/lib/oss/modules/osscore.ko: File exists
Loading the osscore module failed

And ossinfo displays the following information:
# /usr/bin/ossinfo
Version info: OSS 4.0rc2 (build 173/200610100008) (0x00040000)

Number of audio devices: 14
Number of MIDI devices: 0
Number of mixer devices: 2


Device objects
0: ich0 Intel ICH2 (2445)
1: softoss0 OSS Virtual Mixer v3.0

MIDI devices (/dev/midi*)

Mixer devices (/dev/mixer*)
0: ICH AC97 Mixer (ALC200P) (Mixer 0 of device object 0)
1: Virtual Mixer (Mixer 0 of device object 1)

Audio devices (/dev/dsp*)
0: Intel ICH2 (2445) (audio port 0 of device object 0)
1: Intel ICH2 (2445) (shadow) (audio port 1 of device object 0)
2: OSS Virtual Mixer v3.0 Playback CH #1 (audio port 0 of device object 1)
3: OSS Virtual Mixer v3.0 Playback CH #2 (audio port 1 of device object 1)
4: OSS Virtual Mixer v3.0 Playback CH #3 (audio port 2 of device object 1)
5: OSS Virtual Mixer v3.0 Playback CH #4 (audio port 3 of device object 1)
6: OSS Virtual Mixer v3.0 Playback CH #5 (audio port 4 of device object 1)
7: OSS Virtual Mixer v3.0 Playback CH #6 (audio port 5 of device object 1)
8: OSS Virtual Mixer v3.0 Playback CH #7 (audio port 6 of device object 1)
9: OSS Virtual Mixer v3.0 Playback CH #8 (audio port 7 of device object 1)
10: Virtual Mixer Loopback Record CH #1 (audio port 8 of device object 1)
11: Virtual Mixer Loopback Record CH #2 (audio port 9 of device object 1)
12: Virtual Mixer Loopback Record CH #3 (audio port 10 of device object 1)
13: Virtual Mixer Loopback Record CH #4 (audio port 11 of device object 1)
#

cat /dev/sndstat reports this information:
# cat /dev/sndstat
OSS 4.0rc2 (build 173/200610100008) (C) 4Front Technologies 1996-2006

**** UNREGISTERED VERSION ****

This OSS version will expire after: Apr 2007
Kernel: FreeBSD 6.1-RELEASE #0: Sun May 7 04:32:43 UTC 2006
root@opus.cse.buffalo.edu:/usr/obj/usr/src/sys/GENERIC


Audio devices:
0: Intel ICH2 (2445) (DUPLEX)
1: Intel ICH2 (2445) (shadow) (DUPLEX)
2: OSS Virtual Mixer v3.0 Playback CH #1 (GRC3)
3: OSS Virtual Mixer v3.0 Playback CH #2 (GRC3)
4: OSS Virtual Mixer v3.0 Playback CH #3 (GRC3)
5: OSS Virtual Mixer v3.0 Playback CH #4 (GRC3)
6: OSS Virtual Mixer v3.0 Playback CH #5 (GRC3)
7: OSS Virtual Mixer v3.0 Playback CH #6 (GRC3)
8: OSS Virtual Mixer v3.0 Playback CH #7 (GRC3)
9: OSS Virtual Mixer v3.0 Playback CH #8 (GRC3)
10: Virtual Mixer Loopback Record CH #1 (GRC3)
11: Virtual Mixer Loopback Record CH #2 (GRC3)
12: Virtual Mixer Loopback Record CH #3 (GRC3)
13: Virtual Mixer Loopback Record CH #4 (GRC3)

MIDI devices:
*** MIDI support not available in this OSS version ***

Mixers:
0: ICH AC97 Mixer (ALC200P)
1: Virtual Mixer

History:
dsp0: pid 2266 cmd 'osstest' OUT 1 underruns
dsp0: pid 60207 cmd 'osstest' OUT 1 underruns
dsp0: pid 60221 cmd 'osstest' OUT 1 underruns
dsp0: pid 60222 cmd 'osstest' OUT 1 underruns
dsp2: pid 60222 cmd 'osstest' OUT 6 underruns


NOTICE! This /dev/sndstat file is obsolete - use the ossinfo command instead
casey420
New Member
 
Posts: 3
Joined: Wed Oct 11, 2006 4:55 pm


Return to BSD

Who is online

Users browsing this forum: Majestic-12 [Bot] and 1 guest

cron