issues in solaris 11

OSS specific Solaris discussion (x86/SPARC)

Moderators: hannu, dev, cesium, kodachi

issues in solaris 11

Postby skolnick » Wed Jun 20, 2007 8:18 pm

Hi!

I'm using OSS 4 build 1003. It works mostly fine, but I have two annoying issues:

1. I use a lot my MP3 player (currently audacious, but it happens the same with XMMS and mpg123). After some time playing (couple of hours, sometimes more. It seems random, and it happens with any file, not a specific one) the sound starts to get distorted. It will sound just like a radio when it's not tuned in the right frequency. Very annoying, especially because there is no way to fix it but to reboot the PC. I happens either with /dev/dsp (OSS driver) or /dev/audio (SUN audio emulation driver)

2. savemixer seems to forget the status of muted/unmuted. I have installed a TV card, which works fine, but everytime I reboot, the line IN input is muted, so no sound comes from the card. I have to unmute it manually. After that, I always run savemixer (as root) but on reboot, it's the ame always.

Relevant info: ossinfo and uname -a:

Code: Select all
[gpulido@deathstar ~]$ ossinfo
Version info: OSS 4.0 (build 1003/200706130337) (0x00040002)
Platform: SunOS/i86pc 5.11 snv_61

Number of audio devices:        2
Number of audio engines:        6
Number of MIDI devices:         0
Number of mixer devices:        1


Device objects
0: ossusb0 USB audio/MIDI device
1: vmix0 OSS transparent virtual support
2: sadasupport0 SADA compatibility layer
3: oss0 OSS core services
4: cmpci0 CMedia CM8738

MIDI devices (/dev/midi*)

Mixer devices (/dev/mixer*)
0: CMedia CMPCI (Mixer 0 of device object 4)

Audio devices
/dev/oss/cmpci0/pcm0    CMedia CM8768 (rev 68)  (device index 0)
/dev/oss/cmpci0/pcm1    CMedia CM8768 (playback only)  (device index 1)
[gpulido@deathstar ~]$ uname -a
SunOS deathstar 5.11 snv_61 i86pc i386 i86pc
[gpulido@deathstar ~]$



Thanks!
skolnick
Member
 
Posts: 12
Joined: Mon Jan 01, 2007 9:22 pm

Postby skolnick » Fri Jul 06, 2007 3:20 am

No reply on this? not even an "I have no idea"? :(

Thanks.
skolnick
Member
 
Posts: 12
Joined: Mon Jan 01, 2007 9:22 pm

Re: issues in solaris 11

Postby dev » Fri Jul 06, 2007 3:38 am

skolnick wrote:Hi!

I'm using OSS 4 build 1003. It works mostly fine, but I have two annoying issues:

1. I use a lot my MP3 player (currently audacious, but it happens the same with XMMS and mpg123). After some time playing (couple of hours, sometimes more. It seems random, and it happens with any file, not a specific one) the sound starts to get distorted. It will sound just like a radio when it's not tuned in the right frequency. Very annoying, especially because there is no way to fix it but to reboot the PC. I happens either with /dev/dsp (OSS driver) or /dev/audio (SUN audio emulation driver)

2. savemixer seems to forget the status of muted/unmuted. I have installed a TV card, which works fine, but everytime I reboot, the line IN input is muted, so no sound comes from the card. I have to unmute it manually. After that, I always run savemixer (as root) but on reboot, it's the ame always.

Relevant info: ossinfo and uname -a:

Code: Select all
[gpulido@deathstar ~]$ ossinfo
Version info: OSS 4.0 (build 1003/200706130337) (0x00040002)
Platform: SunOS/i86pc 5.11 snv_61

Number of audio devices:        2
Number of audio engines:        6
Number of MIDI devices:         0
Number of mixer devices:        1


Device objects
0: ossusb0 USB audio/MIDI device
1: vmix0 OSS transparent virtual support
2: sadasupport0 SADA compatibility layer
3: oss0 OSS core services
4: cmpci0 CMedia CM8738

MIDI devices (/dev/midi*)

Mixer devices (/dev/mixer*)
0: CMedia CMPCI (Mixer 0 of device object 4)

Audio devices
/dev/oss/cmpci0/pcm0    CMedia CM8768 (rev 68)  (device index 0)
/dev/oss/cmpci0/pcm1    CMedia CM8768 (playback only)  (device index 1)
[gpulido@deathstar ~]$ uname -a
SunOS deathstar 5.11 snv_61 i86pc i386 i86pc
[gpulido@deathstar ~]$



Thanks!


When using XMMS, I'd recommend that you switch the OUTPUT from Solaris audio to OSS - it works better. Alternatively compile XMMS from the Sources.

I have not seen this problem on the CMI8768 device but I'll have to test it myself.

We have also announced OSS 4.0 Build 1004 with some fixes for the audio core and the Virtual Mixer engine - you should definitelydownload and install this new version and let us know if the problem persists.


best regards
Dev Mazumdar
dev
Developer
 
Posts: 580
Joined: Fri Sep 12, 2003 6:08 am
Location: Culver City, CA


Return to Solaris

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron