M-Audio Audiophile USB no sound

OSS specific Solaris discussion (x86/SPARC)

Moderators: cesium, dev, kodachi, hannu

M-Audio Audiophile USB no sound

Postby tuff bob » Fri May 30, 2008 1:29 am

tried it with 2 machines, this one:

SunOS brighton 5.11 snv_79a i86pc i386 i86pc

the device is connected to onboard USB ports of an Intel DP35DPM motherboard

Version info: OSS 4.0 (b1015/200803241124) (0x00040003)
Platform: SunOS/i86pc 5.11 snv_79a (brighton)


osstest "plays" but no sound is heard


messages in dmesg:
May 29 20:20:23 brighton genunix: [ID 936769 kern.notice] ossusb0 is /pseudo/ossusb@0
May 29 20:20:24 brighton osscommon: [ID 935783 kern.warning] WARNING: usb_pipe_open() failed -3 (USB_NO_BANDWIDTH)
May 29 20:20:24 brighton ossusb: [ID 514587 kern.warning] WARNING: Cannot open audio pipe
May 29 20:20:24 brighton osscommon: [ID 935783 kern.warning] WARNING: usb_pipe_open() failed -3 (USB_NO_BANDWIDTH)

May 29 20:21:43 brighton genunix: [ID 936769 kern.notice] osscore0 is /pseudo/osscore@0
May 29 20:21:43 brighton ossusb: [ID 327851 kern.notice] New audioctl device usb763,2003@port2/1 - Audiophile USB (tm)
May 29 20:21:43 brighton usba: [ID 912658 kern.notice] USB 1.0 interface (usbif763,2003.config1.1) operating at full speed (USB 1.x) on USB 1.10 root hub: sound-control@1, ossusb0 at bus address 2
May 29 20:21:43 brighton usba: [ID 349649 kern.notice] M-Audio Audiophile USB (tm)
May 29 20:21:43 brighton genunix: [ID 936769 kern.notice] ossusb0 is /pci@0,0/pci8086,5044@1a,1/device@1/sound-control@1
May 29 20:21:43 brighton ossusb: [ID 172044 kern.notice] New audio streaming device usb763,2003@port2/3 - Audiophile USB (tm)
May 29 20:21:43 brighton usba: [ID 912658 kern.notice] USB 1.0 interface (usbif763,2003.config1.3) operating at full speed (USB 1.x) on USB 1.10 root hub: sound@3, ossusb2 at bus address 2
May 29 20:21:43 brighton.int.midml.com usba: [ID 349649 kern.notice] M-Audio Audiophile USB (tm)
May 29 20:21:43 brighton genunix: [ID 936769 kern.notice] ossusb2 is /pci@0,0/pci8086,5044@1a,1/device@1/sound@3
May 29 20:21:43 brighton.int.midml.com ossusb: [ID 172044 kern.notice] New audio streaming device usb763,2003@port2/5 - Audiophile USB (tm)
May 29 20:21:43 brighton usba: [ID 912658 kern.notice] USB 1.0 interface (usbif763,2003.config1.5) operating at full speed (USB 1.x) on USB 1.10 root hub: sound@5, ossusb4 at bus address 2
May 29 20:21:43 brighton usba: [ID 349649 kern.notice] M-Audio Audiophile USB (tm)
May 29 20:21:43 brightongenunix: [ID 936769 kern.notice] ossusb4 is /pci@0,0/pci8086,5044@1a,1/device@1/sound@5
tuff bob
Member
 
Posts: 11
Joined: Fri May 30, 2008 1:25 am

Postby tuff bob » Fri May 30, 2008 5:08 am

bah, I just noticed its not supported. I swear I saw it was :(
tuff bob
Member
 
Posts: 11
Joined: Fri May 30, 2008 1:25 am

Postby kaiwai » Fri May 30, 2008 11:40 am

tuff bob wrote:bah, I just noticed its not supported. I swear I saw it was :(


You're probably thinking of the internal/pci based one.
kaiwai
Member
 
Posts: 30
Joined: Thu May 01, 2008 3:09 am

Postby tuff bob » Fri May 30, 2008 3:09 pm

It looks like it would work though apart from the USB_NO_BANDWIDTH error. Is there any way to work around the issue? I'm happy to recompile the driver if theres a patch.
tuff bob
Member
 
Posts: 11
Joined: Fri May 30, 2008 1:25 am

Postby kaiwai » Fri May 30, 2008 9:19 pm

tuff bob wrote:It looks like it would work though apart from the USB_NO_BANDWIDTH error. Is there any way to work around the issue? I'm happy to recompile the driver if theres a patch.


Have you tried the more up to date build of SXCE? do you have it plugged directly into the machine or are you using a hub?
kaiwai
Member
 
Posts: 30
Joined: Thu May 01, 2008 3:09 am

Postby tuff bob » Mon Jun 02, 2008 4:59 pm

kaiwai wrote:Have you tried the more up to date build of SXCE? do you have it plugged directly into the machine or are you using a hub?


I haven't tried the latest SXCE. I've tried directly plugging in machine, I've tried plugging into a USB 2 hub, I've tried plugging into a USB 1 hub and I still get the USB_NO_BANDWIDTH.

It's working beautifully with ubuntu using the generic usb audio driver, so it should be possible to get this to work with ossusb I believe? I also posted over on opensolaris.org since its the kernel that is returning the USB_NO_BANDWIDTH
tuff bob
Member
 
Posts: 11
Joined: Fri May 30, 2008 1:25 am

Postby tuff bob » Thu Jun 26, 2008 8:03 pm

kaiwai wrote:Have you tried the more up to date build of SXCE? do you have it plugged directly into the machine or are you using a hub?


I just tried it on opensolaris 2008.05 with snv_91 and I still get the USB_NO_BANDWIDTH. I've tried both with a hub and directly to computers. I just don't think its going to work :cry:
tuff bob
Member
 
Posts: 11
Joined: Fri May 30, 2008 1:25 am

Postby tuff bob » Thu Jun 26, 2008 8:27 pm

I just installed build 1016 and now I'm not seeing the USB_NO_BANDWIDTH, I'm getting this instead

Vmix instance 2: Invalid master device 8

obviously still no sound

Jun 26 15:24:46 bigten usba: [ID 912658 kern.notice] USB 1.0 device (usb763,2003) operating at full speed (USB 1.x) on USB 1.10 root hub: device@1, usb_mid1 at bus address 2
Jun 26 15:24:46 bigten usba: [ID 349649 kern.notice] M-Audio Audiophile USB (tm)
Jun 26 15:24:46 bigten genunix: [ID 936769 kern.notice] usb_mid1 is /pci@0,0/pci1028,1cc@1d,2/device@1
Jun 26 15:24:46 bigten genunix: [ID 408114 kern.notice] /pci@0,0/pci1028,1cc@1d,2/device@1 (usb_mid1) online
Jun 26 15:24:46 bigten usba: [ID 349649 kern.notice] usba: no driver found for interface 0 (nodename: 'firmware') of M-Audio Audiophile USB (tm)
Jun 26 15:24:46 bigten usba: [ID 349649 kern.notice] usba: no driver found for interface 6 (nodename: 'interface') of M-Audio Audiophile USB (tm)
Jun 26 15:24:46 bigten ossusb: [ID 327851 kern.notice] New audioctl device usb763,2003@port2/1 - Audiophile USB (tm)
Jun 26 15:24:46 bigten usba: [ID 912658 kern.notice] USB 1.0 interface (usbif763,2003.config1.1) operating at full speed (USB 1.x) on USB 1.10 root hub: sound-control@1, ossusb0 at bus address 2
Jun 26 15:24:46 bigten usba: [ID 349649 kern.notice] M-Audio Audiophile USB (tm)
Jun 26 15:24:46 bigten genunix: [ID 936769 kern.notice] ossusb0 is /pci@0,0/pci1028,1cc@1d,2/device@1/sound-control@1
Jun 26 15:24:46 bigten genunix: [ID 408114 kern.notice] /pci@0,0/pci1028,1cc@1d,2/device@1/sound-control@1 (ossusb0) online
Jun 26 15:24:46 bigten ossusb: [ID 172044 kern.notice] New audio streaming device usb763,2003@port2/2 - Audiophile USB (tm)
Jun 26 15:24:46 bigten osscommon: [ID 105722 kern.notice] Vmix instance 2: Invalid master device 8
Jun 26 15:24:46 bigten usba: [ID 912658 kern.notice] USB 1.0 interface (usbif763,2003.config1.2) operating at full speed (USB 1.x) on USB 1.10 root hub: sound@2, ossusb1 at bus address 2
Jun 26 15:24:46 bigten usba: [ID 349649 kern.notice] M-Audio Audiophile USB (tm)
Jun 26 15:24:46 bigten genunix: [ID 936769 kern.notice] ossusb1 is /pci@0,0/pci1028,1cc@1d,2/device@1/sound@2
Jun 26 15:24:46 bigten genunix: [ID 408114 kern.notice] /pci@0,0/pci1028,1cc@1d,2/device@1/sound@2 (ossusb1) online
Jun 26 15:24:46 bigten ossusb: [ID 172044 kern.notice] New audio streaming device usb763,2003@port2/3 - Audiophile USB (tm)
Jun 26 15:24:46 bigten osscommon: [ID 105722 kern.notice] Vmix instance 3: Invalid master device 9
Jun 26 15:24:46 bigten usba: [ID 912658 kern.notice] USB 1.0 interface (usbif763,2003.config1.3) operating at full speed (USB 1.x) on USB 1.10 root hub: sound@3, ossusb2 at bus address 2
Jun 26 15:24:46 bigten usba: [ID 349649 kern.notice] M-Audio Audiophile USB (tm)
Jun 26 15:24:46 bigten genunix: [ID 936769 kern.notice] ossusb2 is /pci@0,0/pci1028,1cc@1d,2/device@1/sound@3
Jun 26 15:24:46 bigten genunix: [ID 408114 kern.notice] /pci@0,0/pci1028,1cc@1d,2/device@1/sound@3 (ossusb2) online
Jun 26 15:24:46 bigten ossusb: [ID 172044 kern.notice] New audio streaming device usb763,2003@port2/4 - Audiophile USB (tm)
Jun 26 15:24:46 bigten usba: [ID 912658 kern.notice] USB 1.0 interface (usbif763,2003.config1.4) operating at full speed (USB 1.x) on USB 1.10 root hub: sound@4, ossusb3 at bus address 2
Jun 26 15:24:46 bigten usba: [ID 349649 kern.notice] M-Audio Audiophile USB (tm)
Jun 26 15:24:46 bigten genunix: [ID 936769 kern.notice] ossusb3 is /pci@0,0/pci1028,1cc@1d,2/device@1/sound@4
Jun 26 15:24:46 bigten genunix: [ID 408114 kern.notice] /pci@0,0/pci1028,1cc@1d,2/device@1/sound@4 (ossusb3) online
Jun 26 15:24:46 bigten ossusb: [ID 172044 kern.notice] New audio streaming device usb763,2003@port2/5 - Audiophile USB (tm)
Jun 26 15:24:46 bigten usba: [ID 912658 kern.notice] USB 1.0 interface (usbif763,2003.config1.5) operating at full speed (USB 1.x) on USB 1.10 root hub: sound@5, ossusb4 at bus address 2
Jun 26 15:24:46 bigten usba: [ID 349649 kern.notice] M-Audio Audiophile USB (tm)
Jun 26 15:24:46 bigten genunix: [ID 936769 kern.notice] ossusb4 is /pci@0,0/pci1028,1cc@1d,2/device@1/sound@5
Jun 26 15:24:46 bigten genunix: [ID 408114 kern.notice] /pci@0,0/pci1028,1cc@1d,2/device@1/sound@5 (ossusb4) online


bigten% ossinfo -v
Version info: OSS 4.0 (b1016/200806171344) (0x00040003)
Platform: SunOS/i86pc 5.11 snv_91 (bigten)

Number of audio devices: 8
Number of audio engines: 12
Number of mixer devices: 2


Device objects
0: hdaudio0 Intel HD Audio interrupts=550 (1792)
HD Audio controller Intel HD Audio
Vendor ID 0x808627d8
Subvendor ID 0x102801cc
Codec 0: STAC9200 (0x83847690/0x102801cc)
Codec 1: Conexant2bfa (0x14f12bfa)
1: osscore0 OSS common devices
2: usb763_2003_2 Audiophile USB (tm)
3: sadasupport0 SADA compatibility layer
4: usb763_2003_2 Audiophile USB (tm)
5: usb763_2003_2 Audiophile USB (tm)
6: usb763_2003_2 Audiophile USB (tm)
7: usb763_2003_2 Audiophile USB (tm)


Mixer devices
0: High Definition Audio STAC9200 (Mixer 0 of device object 0)
Device file /dev/oss/hdaudio0/mix0, Legacy device /dev/mixer0
Priority: 10
Caps:
1: Audiophile USB (tm) (Mixer 0 of device object 2)
Device file /dev/oss/usb763_2003_2/mix0, Legacy device /dev/mixer1
Priority: 0
Caps:

Audio devices
HD Audio play pcm /dev/oss/hdaudio0/pcm0 (device index 0)
Legacy device /dev/dsp0
Caps: DUPLEX TRIGGER
Modes: IN/OUT
Out engine 1: Available for use
Engine 2: Available for use
Engine 3: Available for use
Engine 4: Available for use
Engine 5: Available for use
HD Audio play modem-out /dev/oss/hdaudio0/pcm1 (device index 1)
Legacy device /dev/dsp1
Caps: TRIGGER
Modes: OUTPUT
Out engine 1: Available for use
HD Audio rec select /dev/oss/hdaudio0/pcmin0 (device index 2)
Legacy device /dev/dsp2
Caps: DUPLEX TRIGGER
Modes: IN/OUT
In engine 1: Available for use
Engine 2: Available for use
Engine 3: Available for use
Engine 4: Available for use
Engine 5: Available for use
HD Audio rec modem-out /dev/oss/hdaudio0/pcmin1 (device index 3)
Legacy device /dev/dsp3
Caps: TRIGGER
Modes: INPUT
In engine 1: Available for use
Audiophile USB (tm) play /dev/oss/usb763_2003_2/pcm0 (device index 4)
Legacy device /dev/dsp4
Caps: TRIGGER
Modes: OUTPUT
Out engine 1: Available for use
Audiophile USB (tm) play2 /dev/oss/usb763_2003_2/pcm0 (device index 5)
Legacy device /dev/dsp5
Caps: TRIGGER
Modes: OUTPUT
Out engine 1: Available for use
Audiophile USB (tm) rec /dev/oss/usb763_2003_2/pcmin0 (device index 6)
Legacy device /dev/dsp6
Caps: TRIGGER
Modes: INPUT
In engine 1: Available for use
Audiophile USB (tm) rec2 /dev/oss/usb763_2003_2/pcmin0 (device index 7)
Legacy device /dev/dsp7
Caps: TRIGGER
Modes: INPUT
In engine 1: Available for use
tuff bob
Member
 
Posts: 11
Joined: Fri May 30, 2008 1:25 am

Postby tuff bob » Thu Jun 26, 2008 9:41 pm

I can hear clicks when I do osstest now.
tuff bob
Member
 
Posts: 11
Joined: Fri May 30, 2008 1:25 am


Return to Solaris

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 1 guest

cron